Tips voor het ontdooien van bevroren leidingen

In de winter kunnen de temperaturen zo laag dalen dat ook de leidingen binnenshuis kunnen bevriezen. Uiteraard heeft u buitenshuis al de nodige maatregelen genomen door de buitenkraan af te tappen en winterklaar te maken. Dat u binnen in huis met hetzelfde probleem te maken kunt krijgen, daar had u echter geen rekening mee gehouden. Na een koude nacht zet u echter de kraan in de badkamer open en hier komt geen water uitgelopen. Het blijkt dat u met bevroren leidingen te maken heeft. De badkamerkraan tot na de winter niet gebruiken is natuurlijk geen optie. Gebruik daarom deze tips voor het ontdooien van bevroren leidingen.

Drie beste opties voor ontdooien

Wanneer er geen water meer uit uw kraan komt vanwege een bevroren leiding, dan is de eerste taak die u te doen staat het lokaliseren waar het ijs in de leidingen zit. Vaak is dit een deel van de waterleiding dat blootligt en hierdoor dus niet voldoende isolatie heeft tegen de kou. Heeft u de blokkade van ijs gevonden dan zijn er verschillende opties voor de bevroren leidingen ontdooien. Indien u de beschikking over een verwarming in de ruimte heeft, dan kunt u deze simpelweg een paar graden hoger zetten. Als u echter het ontdooiingsproces wilt versnellen dan kunt u ook overwegen om een haarföhn op de leiding te richten of hier doeken omheen te wikkelen en daar warm water over te gieten.

Voorkomen dat leidingen bevriezen

Bevroren leidingen wilt u altijd voorkomen. IJs zal namelijk uitzetten en kan daardoor de waterleiding laten barsten. Als u in de winter met koude temperaturen te maken krijgt, dan moet u voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat leidingen bevriezen. U kunt bijvoorbeeld speciaal isolatiemateriaal om de leiding wikkelen. De buisisolatie is voor een paar centen per meter te koop en is door iedereen makkelijk te monteren. Ook een goede tip is de verwarming in de winter nooit helemaal uit te zetten. Zet wanneer u gaat slapen de temperatuur op 14 graden. Dat is nog warm genoeg om ervoor te zorgen dat de leidingen in uw woning niet bevriezen.Call Now Button