Hoe ontstop je een verstopte gootsteen?

Voor veel woningbezitters vormt een verstopte gootsteen een van de grootste ergernissen. Dit is niet voor niets! Als gevolg van de verstopte gootsteen zal er een nare rioollucht in huis blijven hangen. Daarbij is het in het ergste geval zelfs niet langer mogelijk om de gootsteen nog te gebruiken. Het water zal immers steeds moeizamer wegstromen, waardoor de gootsteen uiteindelijk overstroomt. Er zijn verschillende manieren om een verstopte afvoer te ontstoppen. Zeker bij een beginnende verstopping zou u dit zelf kunnen doen, mits u over de juiste hulpmiddelen beschikt. In dit artikel vertellen we u hier meer over!

Tip: laat uw afvoer eens per twee of drie jaar preventief ontstoppen door onze loodgieters. Zo gaat u (beginnende) verstoppingen in een vroeg stadium tegen.

Ontstaan van een gootsteenverstopping

Een verstopte gootsteen is het gevolg van restafval wat op de bodem van de afvoer terechtgekomen is. Eenmaal op de bodem kan het restafval niet meer door het water in de afvoer worden meegevoerd. Hiermee ontstaat het begin van een verstopping. Voorbeelden van restafval zijn onder meer etensresten, haren, enzovoorts. Door het restafval zo goed mogelijk buiten de afvoer te houden, kunt u de kans op een verstopping minimaliseren. Het gebruik van een zeefje in uw gootsteen kan hierbij helpen. Deze zeefjes zijn voor een paar euro te koop bij een bouw- of supermarkt.

Verstopte gootsteen ontstoppen

U kunt een verstopte gootsteen zelf ontstoppen, door gebruik te maken van een ontstoppingsmiddel. Kies hierbij niet direct voor de meest chemische middelen uit een bouwmarkt. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor uw afvoer. Een beter alternatief is het gebruik van soda. Soda kunt u in een supermarkt kopen en over uw gootsteen scheppen met een lepel. Laat het soda enige tijd intrekken en spoel de afvoer vervolgens goed door met heet water. U kunt deze stappen een aantal keer herhalen bij een hardnekkige gootsteenverstopping. Ook een ontstopper kan helpen de verstopte afvoer te ontstoppen.

Mocht het u niet lukken om de gootsteenverstopping zelf op te lossen, bijvoorbeeld door de ernst hiervan, dan kunt u onze loodgieters inschakelen. Wij beschikken over verschillende hulpmiddelen om de afvoer te ontstoppen. Denk bijvoorbeeld aan het doorspuiten van de afvoer, het gebruik van een klein haakje of vegertje, enzovoorts.Call Now Button